Wokół domu cz. 3. Rodzaje miodu i zastosowanie lecznicze [PORADNIK] 2014-10-17
Jeśli wiemy już jak wybrać pełnowartościowy produkt pozostaje nam jeszcze wybór rodzaju miodu, a tych jest mnóstwo. Miód, w zależności od rodzaju rośliny, z której pszczoły zbierały nektar, może być słodki, z lekką goryczką lub kwaskowaty. Może mieć kolor od słomkowego do ciemnobrunatnego. Jednak to nie doznania smakowe mają kluczowe znaczenie, a właściwości poszczególnych odmian.
Miód w różnych postaciach
Jaki miód na jakie schorzenia?
Miód rzepakowy - ma kolor od białego do jasnożółtego, słaby zapach kwiatów rzepaku, smak słodki z dodatkiem gorzkiego. Składa się głównie z glukozy i poleca się go w stanach wyczerpania organizmu i przy długotrwałej pracy fizycznej i umysłowej. Powoduje rozszerzenie naczyń wieńcowych serca, co sprzyja lepszemu dotlenieniu i odżywieniu oraz zapobiega miażdżycy. Obniża i normalizuje ciśnienie tętnicze krwi. Pomaga wątrobie w odtruwaniu organizmu oraz w przemianie tłuszczów. Usprawnia pracę pęcherzyka żółciowego. Jest przydatny we wspomaganiu leczenia infekcji gardła, nosa i oskrzeli. Łagodzi kaszel i stymuluje układ odpornościowy. Miód rzepakowy stosuje się pomocniczo w chorobach zapalnych i infekcyjnych nerek, pęcherza i cewki moczowej. Zmniejsza odczyn zapalny towarzyszący wrzodom żołądka i dwunastnicy. Przyspiesza też gojenie się ran wrzodowych i nadżerek. Pomaga w walce ze zgagą, wzdęciami i mdłościami. Wykazuje działanie ściągające i przyspieszające gojenie, ziarninowanie i bliznowacenie ran.
Miód akacjowy - ma kolor biały lub kremowy, zapach kwiatów akacji, smak słodki, mdły. Idealnie nadaje się dla osób cierpiących na zaburzenia układu trawiennego (zgaga, kwasota, zapalenie żołądka i jelit). Usprawnia pracę wątroby. Ma moczopędne działanie, stosuje się więc go pomocniczo przy chorobach zapalnych i bakteryjnych układu moczowego. Jest pomocny w przeziębieniach. Zmniejsza ryzyko powstawania kamieni
Miód lipowy – ma barwę od zielonkawożółtej do jasnobursztynowej. Ma właściwości uspokajające
Miód malinowy - barwy złocistomalinowej o zapachu malin i kwaśnym smaku. Wzmacnia układ odpornościowy. Ma działanie napotne, przeciwgorączkowe i antyseptyczne. Stosuje się go także przy niedokrwistości i miażdżycy.
Miód gryczany - kolor od bursztynowego do ciemnobrązowego. Ma silny zapach kwiatów gryki, w smaku ostry, lekko piekący. Znajduje zastosowanie w schorzeniach układu krążenia, miażdżycy, osłabieniu pamięci, a także po złamaniach. Zawiera dużo magnezu i witamin.
Miód wrzosowy – ma kolor brunatny i ostry, gorzkawy smak. Stosuje się go przy zapaleniu dróg moczowych, kamicy nerkowej oraz zapaleniu jelit.
Miód koniczynowy – pozyskiwany z koniczyny białej kolor ma słomkowy o słodkim smaku; z czerwonej – łososiowy, lekko kwaśny. Ma właściwości uspokajające, ale jest także stosowany w anemii, zapaleniach oskrzeli i biegunkach. Ma działanie wykrztuśne i moczopędne.
/Pszczu/
Czytaj: Jak przechowywać miód? Jak rozpoznać naturalny miód?